gototopgototop
Untitled Document
gototopgototop
gototopgototop

nieuws

Toonzaal Genk gesloten …

 

Toonzaal Kinrooi in nieuw kleedje …

 

Een pracht van een pergola …

 

Baens & aardhuis‘Utopia’      

 

FIN-project Aluminium ... topprestaties van kwaliteit en warmte-isolatie!

 

referenties

Froyen & Zeitler, voorheen D-Ice, staat bekend om zijn prestigieuze interieurontwerpen voor de projectmarkt...

Baens & aardhuis‘Utopia’      

Baens levert hoogisolerende ramen
voor aardehuis ‘Utopia’

 


 

Dat Baens ingeschakeld wordt voor heel wat prestigieuze projecten, lijdt geen twijfel. Zo mag het de passieframen aanleveren voor een ecologisch hoogwaardige woning op het terrein de Messemaker in het Nederlandse Cuijk. De familie Salters ging als bouwheer op zoek naar volwaardige partners om haar ecologische bouwdroom tot in de puntjes te realiseren.

Een hoogst merkwaardig project waarbij zelfvoorzienendheid en het gebruik van duurzame en milieuvriendelijke bouwmaterialen hand in hand gaan. Maar het is vooral de organische vormgeving, in harmonie met de omringende natuur, die tot de verbeelding spreekt.

 

Earthship als inspiratiebron

Toen Ronald Salters besloot om een nieuwe woning te bouwen, kwam hij op een bekende bouwbeurs per toeval uit bij een firma die gespecialiseerd is in strobalenbouw. “Hoewel ik eerder een prefabconstructie in gedachten had, ging het me dagen dat een duurzame woning als een aardehuis zeker tot de mogelijkheden kon behoren.” De ecologische en non-conventionele ontwerpen van de Oostenrijkse kunstenaar-architect Hundertwasser hebben me bv. altijd gefascineerd, net als de zelfvoorzienende earthships van de Amerikaanse architect Michael Reynolds. Het was eigenlijk een oude droom die ik in feite al opgeborgen had. Na een gespecialiseerd architectenbureau onder de arm te hebben genomen en verschillende gesprekken met de gemeente, hebben we het idee van de ecologische ‘earthship’-woning vertaald in een ontwerp dat afgestemd is op het Nederlandse vochtige klimaat.”

 

Ecologisch slakkenhuis

Het resultaat is een soort slakkenhuis, waarbij gebruik wordt gemaakt van strobalen die in een latere fase met leem afgewerkt worden. Verder wordt er gewerkt met speciaal geconditioneerd hout, passieve en actieve zonne-energie, een grijswatersysteem en een vegetatiedak. Voor de opbouw van de woning werd inspiratie gezocht in de Panel Yurts (tentenwoning van Mongoolse steppenvolkeren). Dit zijn ronde gebouwen, opgebouwd uit panelen, waarbij gebruik gemaakt wordt van een trekring aan de onderkant en een drukring aan de bovenkant. Op die manier komt een mooie lichtkoepel tot stand in het hart van de ronding en kunnen er grote overspanningen gerealiseerd worden zonder dat er een dragende kolom nodig is. “De bedoeling is om in de mate van het mogelijke een doorgedreven ecologische woning te realiseren met aandacht voor het cradle-to-cradle-principe. Dit door producten in te zetten die na hun leven in het ene product, nuttig ingezet kunnen worden in een ander product”, aldus nog Ronald Salters.

 

Energiezuinige woning

Hoewel de bouwwerkzaamheden recent gestart zijn, en tot nog toe enkel de kelders werden uitgegraven, heeft de familie Salters al een aantal gerenommeerde bouwpartners bij elkaar gezocht die het project tot een goed einde zullen brengen. “Onder hen zijn een heel aantal Belgische bedrijven, waaronder de firma Baens. Zij gaan de houten ramen leveren en plaatsen van het type Top 90 massief – hout. Dit zijn hoogrendementsramen met profielen met een inbouwdiepte van 90 mm en een aangepaste profilering voor hogere isolatiewaarden. Het driedubbel heat mirror glass heeft een U-waarde van 0.5, wat maakt dat de woning over een bijzonder laag E-peil zal beschikken. De binnenste plaat is een kunststofpolymeer die zich tussen twee andere glasplaten bevindt, waardoor het glas superisolerend werkt.” Ronald Salters verklaart verder dat hij enorm veel belang hecht aan een goede samenwerking tussen de betrokken firma’s. “Aangezien Baens al heel wat prestigieuze projecten achter zijn naam heeft staan en nauw samenwerkt met gerenommeerde partners als SPIB uit Zonhoven, een erkende firma gespecialiseerd in houtskelet- en strobouw, maakt dat we met volle overtuiging een beroep doen op de expertise en vakkennis van Baens.”

 

Meer info: